Lieliskā Gruzija: hačapuri

Tiem, kas saka, ka Gruzijā paliek daļa no sirds, protams, ir taisnība. Kalnos, pie viesmīlīgajiem cilvēkiem, pie visdaudzveidīgākās dabas un diemžēl zināmā mērā arī ēdieniem. Diemžēl - jo ēšana Gruzijā ir īsti svētki, šajā ziņā Itālija ar savām picām un ravioli nobāl un nervozi pīpē stūrī. Ēšana ir ne tikai svētki, bet vesels rituāls, kur no milzonīga kaloriju daudzuma uzņemšanas izvairīties ir grūti, jo pārtikt tikai no tarhūna, čačas un arbūziem jums Gruzijā neviens neļaus (kaut arī neliegs dzert vīnu no pieclitrīgām pudelēm). Sākumā Kazbeka pakājē satiktie cilvēki brīdināja - pieņemsieties svarā par 5kg, kam, protams, bija grūti noticēt. Bet viņi zināja, ko runā. Kā nekā bija jāpaiet pus gadam, līdz es sadūšojos vienkāršāko no Gruzijai tipiskajiem ēdieniem ievest arī savās mājās.
 
 
 
 
  
Par Gruziju varētu stāstīt daudz un gari, taču, atgriežoties pie lietas, hačapuri, ar sieru pildīta maize, ir pagatavojama dažādos veidos un formās - Adžārijā, piemēram, ir laiviņas formas hačapuri, kur siers iecepts pašā virspusē izkausētā veidā. Biju padzirdējusi, ka īpašais gruzīnu siers, suluguni, nopērkams gan lielveikalos, gan Centrāltirgū, ko apmeklēt principā izvairos, taču šoreiz - kas jādara, jādara, jo veikalā to ieraudzīt neizdevās. Suluguni ir mocarellai līdzīga šķiedraina struktūru, taču spēcīgāka un daudz sāļāka garša. Man par lielu pārsteigumu, siers bija pārdošanā teju ikkatrā piena paviljona stendā. Tā kvalitāti un autentiskumu šeit es neuzdrošinos apšaubīt, tomēr atļaujos apgalvot, ka ar pildījumu var variēt, sajaucot brinzu ar biezpienu vai mājas sieru. Brīdinu: šī būs mana variācija par khachapuri. Netiesāt un nesodīt, ja kāds, kurš lasa, zina citu un labāku recepti ar citām proporcijām/sastāvdaļām/pildījumu. Ja tā, tad padalieties - novērtēšu. Pat tad, ja, šis nav pats autentiskākais hačapuri, tas viennozīmīgi uzbūra atmiņā Gruzijas izjūtas un sajūsmu. Gruzijā es noteikti atgriezīšos, kurā gadalaikā - nezinu, tomēr, lai pēcāk nenāktos nožēlot, ņemšu vērā - svētki ir forši, bet jātur bremzes. Georgia, i love you.
 
  
 

13 comments:

  1. MMMM... pilnīgi siekalas saskrēja mutē atceroties ideālo hačapuri, kas tika baudīts Gruzijā!
    Būs jāizmēģina man arī mājās izcept! Tikai vēl pie tā īstā siera jātiek.. Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  2. ļoti skaistas bildes! paldies par recepti! Mēģināšu veģetāro hačapuri varantu ;)

    AtbildētDzēst
  3. Lieliska recepte un kur nu vēl tās bildes!

    AtbildētDzēst
  4. nu, īpaši garšīgi tas neizklausās. bez gaļas tur nekas prātīgs sanākt nevar!

    AtbildētDzēst
  5. Kur var dabūt Sulgun sieru?

    AtbildētDzēst
  6. Rimi vai Jaunpils pienotavā!

    AtbildētDzēst
  7. Jaunpils pienotavā nav suluguni un Rimi ari nē! Tas ir kaut kāds sūdīgs atdarinājums tam no kauk kādas siera massas.
    Un Ticiet tas ir daudz labāks par jeb kādu gaļas pīrāgu ja tas ir pareizi gatavots un no pareizā siera!

    AtbildētDzēst
  8. Kāds izskatās suluguni siers? Ir kāds Latvijas ražotājs vai to var atrast tikai specializētos veikalos?

    AtbildētDzēst