Dulce de leche jeb vārīts iebiezinātais piens

Iespējams, bet tikai iespējams, šī būs pati, pati vienkāršākā recepte, kas lasāma Skinny Zucchini blogā. Tomēr ne pati zināmākā. Dulce de leche, burtiski tulkojot, ir "piena saldums", īstajā nozīmā, lai cik dīvaini tas neizklausītos - piena ievārījums. Un tālu no patiesības tas nav. Piens + cukurs, kas novārīts debešķīgi gardā biezā masā = dulce de leche. Tas ir tas pats karameles krāsas gardums, kas atrodams neskaitāmos saldajos ēdienos un ir par pamatu dažādos saldumos. Protams, normāli cilvēki, kam ir ko darīt un negribas ķēpāties ar n-tajiem traukiem un folijām, iebiezināto pienu vāra katlā ar visu bundžiņu. Man, gluži otrādi, šāds piegājiens šķiet sarežģītāks, jo nemitīgi ir jāuzrauga, lai katlā pietiek ūdens un viss rit plānoto gaitu. Kā zināms, nepieskatot vārīšanās procesu, ūdenim daļēji iztvaikojot, bundža var pārkarst un uzsprāgt. Visai nopietni. Un, zinot sevi - man gadās iegrimt domās un šad tad aizmirst visus procesus virtuvē. Turklāt, atklātā veidā karamelizējot pienu, var uzskatāmi redzēt stadiju, kad tas gatavs. 
 
 Nepadodieties, ja šķiet, ka iebiezinātais piens pēc 1,3h dzīvošanās pa cepeškrāsni neizrāda it nekādas karamelizēšanās vai sabiezēšanas pazīmes. Agri vai vēlu tas beidzot padosies un strauji sāks pieņemt dīvaini  biezējošu konsistenci, no sākuma atgādinot vāji sagalējušu želejveida masu, pēcāk - līdz galam neizceptu omleti, kā arī kļūs arvien tumšāks, līdz sasniegs izteiktu karameles toni. Folija visam pa virsu nepieciešama tādēļ, lai dulce de leche virspusē neapdeg, ņemot vērā ievērojamo temperatūru. Tomēr der paturēt prātā, ka izvārīt neizdosies iebiezināta piena produktus, kuru sastāvā figurē augu tauki un kuri slēpjas arī, piemēram, zem tādiem nosaukumiem kā koncentrēts piens. Tas būs vien zemē nomests laiks un cepeškrāsns grādos izkūpējusi nauda. Vārot dulce de leche mājās, var itin viegli tikt pie svaiga, kvalitatīva iebiezinātā piena, kurš nav ne ciets, ne sacukurojies un ir uzglabājams ledusskapī, līdz izlemsiet to pielietot kādā brīnišķīgā kulinārā veidā. Pašgatavotais dulce de leche izmantojams visur pēc sirds patikas - kā pildījums konditorejas izstrādājumos, kā glazūra, mērce kūkām, kēksiem vai, piemēram, vārītiem bumbieriem. Vai arī kā našķis, ko ķeksēt ar karoti pa taisno no burciņas - sekas tāpat uz jūsu sirdsapziņas.  

3 komentāri: