Šokolādes kūka ar Guinness alu

Kādreiz Vecrīgas T.G.I. Friday's ēdienkartē bija NENORMĀLI garšīga šokolādes kūka - nevis feiks, bet viena vienīga šokolāde no iekšpuses un ārpuses tāpat - un es mēdzu tur itin bieži iegriezties, lai atzīmētu darbadienu vakarus un tērētu laimīgos čekus. Kad pirms nedēļas gājām tradīciju atkal atjaunot, tad izrādījās, ka šī kūka jau divus gadus vairs nav piedāvājumā. Laiks traki skrien? O, jā. Par to arī šis stāsts - par dzimšanas dienu.
Cilvēkam, kurš kārtējo reizi kļūst par vienu gadu vecāks, galva ir vairāk pilna ar eksistenciālas dabas pārdomām, nevis komplicētām kulinārijas idejām, tāpēc es izvēlējos vienkāršu šokolādes kūku. Vienkāršu, bet šokomāniju pilnībā remdējošu un jubilejas reizei piemērotu recepti: ar šmigu. Un tas nav vis rums, bet gan ... alus. Neprasiet man, ar ko atšķiras īru Guinness alus no, piemēram, Aldara vai porteris no stouta, jo alu es tīrā veidā nepanesu un pat nojautas līmenī to nezinu. Taču, ja reiz Guinness ir tik pasaulslavens arī kā piedeva kulinārijas izstrādājumiem, tad kaut kam tajā visā ir jābūt. Pati kūka un glazūra ir caur un cauri no šokolādes - es nenocietos un, pārveidojot oriģinālo recepti, iekļāvu tajā aptuveni 400g tīras šokolādes.

Katrā ziņā, lai dzimšanas dienā viss būtu šokolādē, man par godu bija sarūpēts saulains, novembrim ne pārāk tipisks laiks. Un diena pilna ar manām mīļākajām lietām. Šokolāde bija tikai viena no tām.

Recepte:
1 gl. Guiness alus
220g nesālīts sviests
2 ēdamk. kakao pulveris
2 gl. milti
2 gl. cukurs
150-200g tumšā šokolāde
1 1/2 tējk. cepampulveris
3/4 tējk. sāls
2 lielas olas
2/3 gl. skābais krējums

Glazūra:
150-200g tumšā šokolāde
6 ēdamk. saldais krējums
3/4 tējk. šķīstošā kafija
Cepeškrāsni uzsilda līdz 175 grādiem. Sagatavo kūkas veidni, to ietaukojot ar sviestu un nedaudz miltiem. Pannā izkausē sviestu un šokolādi kopā ar alu un uz lēnas uzguns uzvāra. Pievieno kakao. Atdzesē.
Samaisa atsevišķā bļodā miltus, cukuru, cepampulveri un sāli. Atsevišķi ar mikseri sakuļ olas un krējumu. Pievieno olu maisījumam šokolādes un alus maisījumu, sakuļ līdz sastāvdaļas sajaukušās. Ar koka karoti vienmērīgi iejauc miltu maisījumu. Mīklu lej apaļajā kūkas veidnē un liek cepeškrāsnī uz aptuveni 35 minūtēm (mana kūka bija gatava nepilnās 30, tādēļ vēlams pēc 25 minūtēm to pārbaudīt ar koka irbulīti). Kūku atdzesē un tad izņem no veidnes, lai pārlietu ar glazūru.
Pagatavo glazūru: šokolādi kopā ar saldo krējumu un kafiju, ik pa laikam apmaisot, izkausē ūdens peldē. Masu pārlej pār atdzesētu kūku.

2 komentāri: