Tarte tatin. Franču ābolu pīrāgs.

Kas gan būtu šis blogs bez slavenā franču ābolu pīrāga! Tas būtu kā... blogs bez ābolu pīrāga? Katrā ziņā es jau sen to gribēju izdarīt. Tiem, kas nekad nav dzirdējuši par tarte tatin, pīrāgs ar pildījumu upside down var šķist samērā neparasts. Kas otrādi? Pīrāgs? Huh? Paļaujieties uz to, ka francūži zina, ko dara, mes chers. Un ievingriniet tricepsu , jo nāksies manipulēt ar karstu čuguna pannu.
Tarte tatin burvības noslēpums jau gadu simteņiem slēpjas leģendā, kas receptei pamatā. Bet galvenokārt karamelizētos ābolos un ačgārnajā pīrāga gatavošanas procesā. Galvenais ir sekot norādēm un neļauties panikai. Piecu punktu sistēmā novērtējot veikumu, rezultāts ir sekojošs: mežonīgi uzkarsuši pāris kilogrami čuguna un tajā burbuļojošš cukurs raisa zināmu uztraukumu un piesardzību, līdz ar to karamelizētajiem āboliem - vien trīs acis (man tomēr piemīt nedaudz paškritikas). Varbūt par maz cukura, jo vismaz āboli bija gatavi, balansējot jau uz izjukšanas robežas. Garša - piecas acis, indeed. Un piecas acis par mīklu, tā izdevās lieliski. Pie malas visādus smalcinātājus un jaucējus, tas nekam neder, esmu atklājusi, ka vislabāko mīklu var pagatavot jaucot to ar rokām. Ja ir patika, tad pīrāgu var pasniegt kopā ar putukrējumu vai saldējumu. Une tarte divine.
Recepte:
no dažādiem avotiem

Mīkla:
120g sviests
1 ēdamk. cukurs
1 1/2 gl. milti
3-6 ēdamk. auksts ūdens

Pildījums:
~ 11 āboli (es izmantoju Granny Smith)
110g sviests (var būt arī sālīts)
1 gl. cukurs

Pagatavo mīklu. Miltus un cukuru sajauc ar nelielos kubiciņos sagrieztu, ledusskapī atdzesētu sviestu. Pa karotei pakāpeniski pievieno ūdeni, samīca gandrīz viendabīgā masā un uz viegli miltainas virsmas saveļ to bumbā. Ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī.

Ābolus nomizo, sagriež četrās daļās un izņem serdi. Nav vajadzības tos griezt vairākās daļās, jo uz pannas ābolu daiviņas ievērojami saraujas.

Ņem čuguna pannu, liek uz plīts, izkausē tajā sviestu. Kad sviests izkusis, pannu noņem no plīts un iemaisa cukuru, izlīdzinot vienmērīgi pa pannas dibenu. Ābolu daivas sakārto pannā pa apli rozetes veidā. Labi, ja āboli paliek pāri, cepšanās procesā, kad āboli sarausies, tos varēs pievienot brīvajās vietās. Pannu liek atkal uz uguns un uz vidējas liesmas, nemaisot un neaizskarot cukuru un ābolus, cep 10 minūtes, ļaujot, lai āboli karamelizējas. Tikmēr no ledusskapja izņem mīklu un uz miltainas virsmas no tās izrullē apli, kas par 2cm diametrā lielāks nekā panna.

Pēc 10 minūtēm pārbauda ābolus, pievieno pārpalikušās ābolu daivas brīvajās vietās. Cep vēl vismaz 5 minūtes, uzmanīgi vērojot ābolu krāsu un neļaujot tiem kļūt pārāk tumšiem. Noņem pannu no uguns un uzmanīgi pārklāj tās saturu ar izrullēto mīklu.

Liek pannu cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta līdz 190 grādiem. Pīrāga pildījums cepšanās laikā var burbuļot un nedaudz iet pāri pannas malām, tādēļ piesardzības labad zem tās novietojams cepampapīrs. Cep 30 minūtes, kamēr mīkla zeltaina. Atdzesē, ar asu nazi atdala mīklu no pannas malām un uzmanīgi, turot plakanu šķīvi virs čuguna pannas, izgāž tajā gatavo pīrāgu.

6 komentāri:

  1. Vispār jau tur vairāk bicepsiņš strādās pie pannas.

    AtbildētDzēst
  2. Izklausās garšīgi, bet ko darīt, ja nav čuguna pannas?

    AtbildētDzēst
  3. Tad var droši ņemt jebkādu citu pannu ar noņemamu rokturi vai arī pannu, kuru nav žēl. Man, piemēram, ir panna, kurai rokturis sen jau kā deformējies, to tad arī nav žēl likt cepeškrāsnī.

    AtbildētDzēst
  4. Hmm, es zinu un cepu pēc citas receptes. Tajā sākumā karamelizē cukuru (ļoti jāuzmanās, lai nedabūtu karstuma čūlas) un beigās pieliek sviestu. Tad klāj pa virsu ābolus, visu pārklāj ar izrullēto mīklu un liek krāsnī. Cepšanās procesā āboli savelkas ar karamelizēto cukuru, bet neizšķīst.
    Jā, un var iegādāties arī speciālo tarte tatin cepamformu. Eh, būs man atkal jāizcep!

    AtbildētDzēst
  5. Tā ābolu karamelizēšana man joprojām ir cietais rieksts! Bet gan jau, practice makes perfect! :)

    AtbildētDzēst