Plūmju plāceņi

Kas vispār ir galette? Kamēr to nenākas tulkot no franču valodas, viss ir skaidrs, bet piemērotu latviešu valodas vārdu es neesmu atradusi. Groziņi? Varbūt plācenīši? Tie drīzāk ir milzu cepumi ar augļu pildījumu. Dodiet man terminus. Terminus un ļaujiet labi izgulēties. Ja ne izgulēties, tad vismaz labu kafiju, lai acis lekciju laikā vakaros nenāktos atspraust ar sērkociņiem. Starp rakstiem par gaidāmo kartupeļu cenu kāpumu, Zaļās karotītes balvu un IKP kritumu, es izlasīju pēdējā laika labāko vēsti - Starbucks nāk uz Latviju! Dienu vēlāk es izlasīju vēl vienu - tā tomēr nenotiks. Garlaicīgi. Nu ko, turpināšu kafiju dzert makdonaldā derdzīgu Backstreet Boys 90. gadu grāvēju pavadījumā.
Tagad par pašiem plūmju plāceņiem (cik neveikli tas skan!). Nav daudz ko stāstīt, kā vien to, ka tie ir vienkārši un lauku stilā, garšo mazliet rudenīgi, ir sakombinējami nieka pāris minūtēs, ja neskaita mīklas jaukšanas un atdzesēšanas laiku. Kā arī, lai tie malās kļūtu skaisti brūngani, nedrīkst aizmirst olu, kā to diemžēl steigā pieļāvu es.
Recepte:
pielāgota no Honest Fare
2 plāceņiem

Mīklai:
1 glāze milti
1 tējk. cukura
šķipsna sāls
85g sviests
3 ēdamk. auksta ūdens

1 ola

Pildījumam:
~8 plūmes
1 ēdamk. citronu sula
1/2 tējk. kanēlis
1/4 tējk. malts muskatrieksts
1 ēdamk. milti
1 ēdamk. cukurs
Pagatavo mīklu: sviestu sagriež kubiņos, bļodā sajauc miltus ar cukuru un sāli un iemaisa sviestu. Pa vienai karotei pievieno auksto ūdeni, turpinot jaukt mīklu līdz tā turās kopā. Mīklu ietin pārtikas plēvē un atstās ledusskapī uz pusstundu.
Plūmes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus, pusītes sagriež daiviņās. Bļodā samaisa kopā ar muskatriekstu, kanēli, cukuru, ēdamkaroti miltu un apslacī ar citronu sulu.
Uzsilda cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
Mīklu izņem no ledusskapja un ļauj tai atlaisties aptuveni 10 minūtes, lai tā nebūtu pārlieku trausla. Sadala mīklu 2 vienādās daļās. Uz miltainas virsmas izrullē 2 vienāda izmēra mīklas apļus. Izrullētos mīklas apļus pārliek uz ar cepampapīru izklātas pannas. Mīklas apļu centrā liek plūmes, atstājot vismaz 4cm no malām. Brīvās malas aizloka, maigi saspiežot tās kopā.
Sakuļ olu kopā ar 1 ēdamk. ūdens un nosmērē galetes aizlocīto malu.Cep aptuveni 40 minūtes, kamēr mīkla nedaudz iebrūna un plūmes centrā burbuļo.

1 komentārs: