Tumšās šokolādes brauniji ar kokosriekstiem

Brauniji, kuri saucas brauniji nevis tādēļ, ka obligāti satur šokolādi, bet gan tāpēc, ka obligāti ir tumši brūnā krāsā, bija mana saldā artava topošās radinieces welcome back ballītei. Brownies ir pietiekami amerikāniski, lai derētu arī latviešu gaumei un atgādinātu, ka nekur nav tik labi, kā mājās. Brauniju mīkla ir vienkārši pagatavojama - vajadzīga tikai paliela metāla bļoda, kurā sākas un beidzas viss mīklas pagatavošanas process.
No dotajiem sastāvdaļu daudzumiem man sanāca 26 brauniji. Šokolādes glazūra, kā arī kokosriekstu virsiņa ir vien mana brīva improvizācija, kā viss, kas saistīts ar braunijiem. Man garšo Bounty un man patīk šķērdēt resursus. Tikpat lieliski tie garšo arī neizdaiļoti. Brauniji ir pagatavoti pareizi, ja rezultātā atgādina šokolādes kūku pārejas stadijā uz lielu, gardu šokolādes cepumu.
Recepte:
180g tumšā šokolāde
150g sviests
2 1/2 ēdamk. kakao (jebkura veida)
1 1/2 glāzes milti
1 tējk. cepampulveris
1/4 tējk. sāls
1 1/2 glāzes cukurs
3 lielas olas
1 tējk. vaniļas ekstrakts

Glazūrai:
30g tumšā šokolāde
1 ēdamkarote sviests
2 ēdamkarotes ūdens
1/2 glāzes pūdercukurs

Dekorācijai:
100g kokosriekstu skaidiņas
Uzsilda cepeškrāsni līdz 175 grādiem, sagatavo vidēja izmēra cepamtrauku, ietauko to ar sviestu. Metāla bļodā ievieto šokolādi un sviestu, izkausē tos ūdens peldē. Pēc tam pievieno kakao un cukuru. Tad pa vienai iejauc olas un vaniļas ekstraktu. Kā pēdējās sastāvdaļas pievieno miltus, sāli un cepampulveri. Mīklai jābūt samērā biezai. Ievieto to sagatavotajā traukā. Cep aptuveni 20 minūtes. Braunijus nedrīkst pārcept, jo tad tie kļūst cieti un nebaudāmi, tādēļ nepieciešams tos pārbaudīt pāris minūtes pirms paredzētā cepšanās laika beigām. Brauniji ir gatavi tad, kad, pārbaudot tos ar irbulīti, pie tā vēl pieķeras mazliet mīklas. Ņem ārā no cepeškrāsns, atdzesē aptuveni 30 minūtes un sagriež kvadrātveida gabaliņos.

Lai pagatavotu glazūru, ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu, pievieno ūdeni un pūdercukuru, rūpīgi samaisa, lai masa būtu viendabīga. Kokosriekstu skaidiņas ieber pannā un uz lēnas uguns pāris minūtes apgrauzdē, kamēr tās viegli zeltainas, nepārtraukti maisot, jo tās var ātri piedegt. Gatavos braunijus noklāj ar šokolādes glazūru un apber ar kokosriekstu skaidiņām. Var pasniegt uzreiz vai atdzesēt ledusskapī.

2 komentāri: