Cukini skābeņu biezzupa

Cukini sezona varētu nebeigties. Vai vismaz sākties daudz agrāk. Es būtu ar mieru upurēt šai parādībai par labu, piemēram, cūku pupu sezonu, cilvēku, kurš izgudroja asinsdesu, kā arī visas pasaules odus. Lai barības ķēde nepajuktu, odi, iespējams, varētu palikt, ja vien uz manis vēl būtu kāda odu dzēlienu neskarta vieta un naids līdz ar to nebūtu tik liels. Tas ir samērā savāds paradokss - vēlme pēc nesezonas labumiem, kad par pliku velti visapkārt pieejamas citas lietas.
Tomēr odi šovasar, ak vai, negrasās atkāpties, un cukini sezona būs tikai rudenī. Kamēr es dzinu pēdas nesezonas dārzenim, salīdzinot to cenas lielveikalos un nebeidzot vien brīnīties par to, kā tās spēj atšķirties man nezināmu iemeslu dēļ, skābenes, nepelnīti aizmirstas, kupli zaļoja dārza tālākajā nostūrī. Dārgās skābenes, šī zupa ir mans veltījums jums.

Recepte:
4 ēdamkarotes olīveļļa
2 vidēja lieluma sīpoli
3 ķiploka daiviņas
2 vidēja izmēra kartupeļi, sagriezti nelielos kubiciņos
2 vidēja izmēra cukini, sagriezti nelielos gabalos
4 glāzes dārzeņu buljons
2 glāzes skābenes
sauja kinzas
šķipsna sāls

Vidēja izmēra katlā uzkarsē olīveļļu. Pievieno sīpolus un ķiplokus un kopā ar sāli apcep tos eļļā pāris minūtes, kamēr tie kļūst mīksti. Pievieno kartupeļus, cukini un dārzeņu buljonu. Vāra uz vidēji lielas liesmas aptuveni 15 minūtes, kamēr kartupeļi ir mīksti. Iemaisa skābenes un kinzu, vāra vēl pāris sekundes, tad ņem katlu nost no plīts un sakuļ ar rokas blenderi. Var pasniegt kopā ar balto jogurtu vai krējumu.

1 komentārs: