Cigoriņi au gratin

Kulinārijas veikala grāmatu stūrītī manās rokās nonāca pavārgrāmata, kuras ievadā es izlasīju pamudinājumu visas labās lietas dzīvē stiept garumā, jo aptuveni tā, acīmredzot, skan kāds beļģu teiciens. Tā tomēr nokļuva atpakaļ plauktā, jo man jau tāpat ir skaidrs, ka ''Beļģijā cilvēki ēd pamatīgi''. Tā vietā es nolēmu pastiept garumā sajūtas un gaidāmo meiteņu vakaru padarīt mazliet tematisku. Mums, protams, garšo dārzeņi, bet nedomāju, ka kāds būtu sajūsmā par sautētiem cigoriņiem... ja vien tie nav pārlieti ar sātīgo bešamela mērci un ieskauti kraukšķīgā šķiņķa un grijēra kārtiņā... mmm. Cita runa.
Recepte:
(4 porcijām)
4 lapu cigoriņi
4 lielas šķiņķa šķēles
sarīvēts gruyère siers
1 citrona sula
1 glāze ūdens

Mērcei:
30g sviests
4 ēdamk. milti
3 glāzes piena
Cigoriņiem nogriež kātu un maksimāli izgriež rūgto serdi. Liek katlā, pievieno ūdeni un sautē aptuveni 15 minūtes, kamēr cigoriņi kļūst mīksti.

Kamēr cigoriņi sautējas, pagatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus, rūpīgi maisa, lai neveidotos kunkuļi. Noņem no uguns un pievieno pienu, turpinot maisīt. Liek atpakaļ uz uguns un pāris minūtes vāra, kamēr mērce sasniegusi vienmērīgu krējuma biezuma konsistenci. Noņem no uguns un pievieno daļu sarīvētā grijēra.

Izvārītos cigoriņus nosusina, ietin šķinķa šķēlē un liek ar sviestu ieziestā cepamtraukā. Pārlej ar gatavo bešamela mērci un nokaisa ar atlikušo grijēru. Liek cepeškrāsnī uz 15-20 minūtēm.

1 komentārs:

  1. Paldies par jauko recepti. Šis tagad mūsu mājās ļoti iemīļots ēdiens! Tikai, es vienreiz pamēģināju cigoriņus nevis vārīt, bet gan pannā zem vāka cept un tagad man tā garšo labāk. Tāpat arī neapgrūtinu sevi ar miltu-piena mērces gatavošanu, bet gan vienkārši satītajiem cigoriņiem pārleju pāri saldo krējumu.

    AtbildētDzēst