Krāsnī ceptu tomātu zupa ar timiānu

Viss pārzied, nogatavojas, savīst, nobriest, nobirst. Lai neizklausītos tik nomācoši, teikšu - ir vasara savā beigu stadijā, nevis pavisam galā, noslēgusies, beigusies. Tāpat kā pirms gada, uzvilku gumijas zābakus, izbridu cauri dārzam, konstatējot baiso patiesību par sezonas nobeigumu, un saņēmos izvārīt mierinoši siltu un sātīgu zupu no pēdējās tomātu ražas. Zupa, kā zināms, ir mans iecienītākais pusdienu ēdiens, turklāt visām biezzupām ir lieliska īpašība - to gatavošanas procesā kļūdīties ir praktiski neiespējami.
Tomātu zupa ar grūbām pirms gada bija izteikti lieliska. Taču, neciešot kulināru atkārtošanos, es mēģināju pieiet tomātu zupas jautājumam no mazliet citas puses. Proti, krāsnī ceptu zupa nav parasta tomātu zupa, jo tomāti pēc atbrīvošanas no mizām, likti cepeškrāsnī un grillēti kopā ar sīpola šķēlēm un kaudzi svaiga, aromātiska timiāna. Topingam var pagatavot iecienītāko garšu grauzdiņus vai atsvaidzināt zupu ar karoti grieķu jogurta.
Recepte:
pielāgota no Better than takeout

2 kg tomāti
2 ēdamk.olīveļļa
2 nelieli sīpoli, sagriezti 4 daļās
1 ķiploks, pārgriezts uz pusēm
pāris timiāna zariņi
1 tējk. baltvīna etiķis
sāls
1 ēdamk. cukurs
dārzeņu buljons (pēc izvēles)
Tomātus pārgriež uz pusēm un kopā ar sīpoliem un ķiploku izkārto cepamtraukā. Pa virsu liek timiāna zariņus. Jācenšas tomātus cepamtraukā pārāk nesablīvēt. Pievieno sāli un piparus. Pārkaisa ar cukuru, lai tomāti un sīpoli cepeškrāsnī karamelizējas. Pārlej ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī grillēšanas režīmā uz 40-50 minūtēm. Izņem no krāsns, mazliet atdzesē, noņem timiāna zariņus. Ķiploku samīca ar dakšiņu, noņemot tā apvalku. Novelk tomātiem mizu, tā nāk nost bez piepūles. Visu samaļ blenderī, līdz veidojas viendabīga masa. Lej to katlā, pievieno baltvīna etiķi un dārzeņu buljonu, ja zupa ir pārāk bieza (kāda tā, visticamāk, nebūs, ja tomāti ir gana sulīgi un gana izcepušies). Uzsilda līdz vēlamajai temperatūrai un pasniedz dekorētu ar timiāna lapiņām.

6 komentāri:

  1. ļoti skaistas fotorāfijas un priekš manis neparasta recepte!

    AtbildētDzēst
  2. Atbildes
    1. tagad laikam arī mana!

      Dzēst
    2. Paldies! Tā negribējās tomātus blanšēt, vilkt nost mizu ...

      Dzēst
  3. 'Tomātu zupu gatavoju bieži, bet nekad nebiju cepusi tomātus. Paldies par svaigām idejām!

    AtbildētDzēst
  4. the original source replica bags online you could try these out over here learn this here now find this

    AtbildētDzēst