Vasarīgā zemeņu kūka

Ja negaršo kūkas, pat, ja no zemenēm metas pumpas, es tik un tā rekomendēju izcept šo. Smaržas dēļ. Kā zemeņu laukā, kā zemenes ar pienu desmitkārtīgā koncentrācijā. Nē, nē, tā smaržo mājās, kad ziemas krājumiem tiek vārīts zemeņu ievārījums. Vai tikko burciņās sapildīts silts zemeņu kompots. Un sajust to var jau pa krietnu gabalu. Tā runā, ka 8 zemeņu ogas saturot aptuveni 96mg C vitamīna. Tas nozīmē, ka apēdot pāris gabaliņus zemeņu kūkas, būsiet uzņēmuši 160% procentus no nepieciešamās C vitamīna dienas devas. Viltīgi, vai ne?
Tās gan ir muļķības, un vislabāk un gudrāk, protams, ir ēst svaigas zemenes un jo vairāk, jo labāk - kaudzēm, spainīšiem. Kamēr vēl ir. Un ''atslodzei'' izcept pa kūciņai. Kā jau ar visām vienkāršā tipa kūkām, šī bija iespēja lieku reizi paeksperimentēt ar miltiem un jaunām garšas niansēm. Šoreiz piešāvu mazliet vairāk par ceturtdaļglāzīti miežu miltu, un, ziniet, kūkas saturīgumam tas par ļaunu nenāca, tāpat kā garšai un krāsai. Turklāt ar brūno cukuru viss kā parasti garšo par kripatu labāk. Svaigi, smaržīgi un vasarīgi.
Recepte:
90g sviests, istabas temperatūras
1 1/2 gl. milti (es piejaucu 1/4 glāzi miežu miltu)
1 1/2 tējk. cepampulveris
1/2 tējk. sāls
1/2 gl. baltais cukurs + 1/2 gl. brūnais cukurs
1 liela ola
1/2 gl. piens
1 tējk. vaniļas ekstrakts
450g zemenes, pārgrieztas uz pusēm
Ar sviestu ietauko apaļo cepamtrauku vai pīrāga veidni. Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Nelielā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, cepampulveri un sāli. Lielākā bļodā ar mikseri sakuļ sviestu ar cukuru, līdz cukurs izkusis un masa gaisīga. Pievieno olu, vaniļas ekstraktu un pienu. Sakuļ. Mīklu lej cepamtraukā. Ar griezuma pusi uz leju zemenes vienā kārtā izkārto pa kūkas virsmu, cieši vienu pie otras. Pārkaisa ar 1 ēdamkaroti cukura. Liek cepeškrāsnī. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru līdz 160 grādiem un turpina cept aptuveni 50 minūtes. Kūka ir gatava, kad tā ir zeltaini brūnā krāsā un, pārbaudot ar koka irbulīti, tam nepieķeras mīkla. Kūku atdzesē, griež šķēlēs un pasniedz ar putukrējumu vai pārkaisītu ar pūdercukuru.

3 komentāri: