Pavlova

Dzīve ir krāsaina. Lai kā es arī jūsmotu par precizitāti un lai ar kādu rūpību vienmēr ieteiktu izvēlēties produktus un visu pārējo, tomēr nevajag uztvert ēdiena gatavošanu pārāk nopietni. Ēšana gan ir nepieciešamība, bet ēdiena gatavošana viennozīmīgi ir tikai sevis izklaidēšanas process. Kā deju stunda, kas pārtop jautrībā par galīgi greiziem soļiem vai lielā talka, kas izvēršas par ballīti. Un es vairs nepārdzīvoju, ja rezultāts neizskatās tāds, kā iepriekš iztēlojos. Manas kameras objektīvs joprojām ir notriepts ar kūkām, un es nebūt nekrītu panikā, ja aizmirstas kādā svarīgā gatavošanas posmā tvert fotoaparātu un dokumentēt. Tas, starp citu, attiecas arī uz kūku pavlova.
Tik burvīgā un krāsainā dienā gan negribas rakstīt par ēdienu, bet pavasari. Neaizmirstot to, ka šis ir kulinārijas blogs, minēšu vien, ka šodien uz riteņbraucēju celiņa Jūrmalas virzienā un atpakaļ bija izveidojusies Brīvības ielas cienīga satiksme, ko radīja sportot un sauli tvert alkstoši rīdzinieki, arī es. Pēc tam jutos nopelnījusi attiecīgus vēderpriekus. Domājams, arī mans nabaga blogs bija pelnījis kādu aktivitāti, lai nejustos pamests pavisam novārtā. Pavlovas trauslā bezē pamatne ar staipīgo viduci un putukrējuma virsiņa, protams, protams, liek domāt par gaisīgām un vieglām lietām, kā balti gulbji un dūnu spilveni, un balerīnas puantēs uz pirkstgaliem, taču es, ak, kā šaubos, vai Anna Pavlova našķējās ar šāda vai jebkāda cita veida kūkām. Pavlovas ietekme gan neloliedzami ir bijusi, citādi kūka diez vai sauktos pavlova. Lai gan austrālieši un jaunzēlandieši joprojām nespēj vienoties, kuri īsti to dižajai balerīnai par godu tika radījuši.
Recepte:
4 kūkām

2 olu baltumi
1 nepilna glāze pūdercukurs
100ml saldais krējums
1/3 tējk. vaniļas ekstrakts
1/2 tējk. kukurūzas ciete
ogas, piemēram, dzērvenes, brūklenes
Uzsilda cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Olu baltumus ievieto traukā un sakuļ putās, pakāpeniski pievienojot cukuru. Turpina kult, līdz masa stingra un ķepīga. Pievieno kukurūzas cieti un vaniļas ekstraktu, viegli samaisa. Uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru, izveido 4 kūkas. Liek cepeškrāsnī, samazina temperatūru līdz 100 grādiem. Cep aptuveni stundu. Ņem kūkas ārā no cepeškrāsns, atdzesē. Sakuļ saldo krējumu un liek kūkām pa virsu. Dekorē ar ogām vai sakultu ogu mērci.

2 komentāri: