Bezē cepumi ar mandelēm

Žēlojoties par aukstumu un pēkšņajiem sniegputeņa uzplaiksnījumiem, pat nebiju pamanījusi, ka šis tas tomēr mostas un laužas cauri . Ir cerība, ka drīz būs pavasaris. Tomēr pat ar visu klātesošo apziņu par tuvojošos peldkostīmu sezonu es tomēr atļaujos apgalvot, ka kafijas pauze bez ''kaut kā garšīga'' ir kā rozīņkūka bez rozīnēm un kā ābolu sezona bez āboliem. Vai kā ola bez baltuma. Ja reiz olu baltumi galvenajā lomā šajā stāstā.
Proti, stāstā par meringue kiss tipa bezē cepumiem. Trīs raksturlielumi - Maigums, Gaisīgums un vājprātīgi Salda garša. Olu baltumi ir pietiekami kaprīza izejviela - tikko no ledusskapja izvilktiem baltumiem nelabpatiksies putoties, savukārt pareizajā temperatūrā un stāvoklī ar tiem vajag apieties vērīgi un izdabāt. Ja masa nestāv ķēpīgās, bet vienlīdz gaisīgās putās, tas tomēr nozīmē, ka viss nav salicies, kā nākas. Nākamreiz man izdosies labāk. Interesanti, ka cepumi ieguvuši arī apzīmējumu ''aizmirstie'' cepumi, ņemot vērā netipiski ilgo cepšanās - vai, pareizāk sakot, kaltēšanās laiku, pa kuru viss cepšanas fakts var pagūt izkrist no atmiņas. Pārāk ilgi ''aizmirst'' tos gan nevajadzētu, citāti tie kļūs cieti un nebaudāmi. Ja vienīgā rūpe ir par to, kā iespraust cepumos mandeles (un ticiet man, ja varētu, es jebkuros cepumos saliktu visas pasaules riekstus), tad pilnīgi pietiek rīkoties ar parastu tējkaroti. Taču, lai cepumi iegūtu to smuko komerciālo veikala izskatu, nāksies izmantot konditorejas tūta ar zvaigznes uzgali. Atliek vien izdomāt, ko darīt ar pāri palikušajiem olas dzeltenumiem.
Recepte:
4 olu baltumi, istabas temperatūras
šķipsna sāls
250g cukurs
4 tējk. kukurūzas ciete
1/4 tējk. etiķis
Uzsilda cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Bļodā ievieto istabas temperatūras olu baltumus, pievieno šķipsnu sāls un uzputo, pakāpeniski pa porcijām pievienojot cukuru. Pievieno etiķi un kukurūzas cieti, turpina putot. Masa būs bieza, samērā ķepīga, bet tajā pat laikā gaisīga. Gatavo masu iepilda konditorejas tūtā un ar nelielu atstarpi izspiež uz ar cepampapīru izklātas pannas vai arī veido nelielas ''bumbiņas'', izmantojot tējkaroti. Liek cepeškrāsnī uz aptuveni 1,5h.

3 komentāri: