Īru rozīņkūka Ziemassvētku noskaņās

Turpināšu par svētku tēmu. Ziemassvētku laiks ir laikam vienīgais posms neizturami garajā aukstuma periodā, kad jādomā - ir labi, ziema vēl var uzkavēties. Gribēju uzrakstīt recepti jau uzreiz pēc Ziemassvētku vakara, ja nu kādam tā iekrīt acīs kā labs variants vienam no svētku vēderprieku cēlieniem. Visi, protams, zin tradicionālo britu Ziemassvētku pudiņu ar žāvētajiem augļiem un brendiju, kuru gatavo mēnesi, vairākus vai pat gadu (!) pirms Ziemassvētkiem. Man - cilvēkam, kuram idejas mēdz iešauties galvā pēdējā brīdī, un, savukārt, tās, kuras nāk agrāk, līdz realizācijai radikāli pārveidojas, kas tāds nav prātam aptverami. Un kuram vispār, piemēram, oktobrī, pa peļķēm brienot, ir prātā Ziemassvētki? Lai gan, jāatzīst, es vienmēr esmu ar skaudību noskatījusies, kā pacietīgi cilvēki žurnālu lapās vai pa TV lepojas ar perfekti pagatavotiem Ziemassvētku pudiņiem. Šogad redzēju, kā to paveica Mārtiņš Rītiņs un sapratu, ka nespīd.
Ziniet ko? Svinīgi alkoholisku garšu var panākt arī krietni vienkāršāk. Es izmēģināju īru rozīņkūku un uztveru šo kā ātro versiju pudiņam (jā, zinu, vairums, kas šo to saprot, noteikti domās: ārprāts, dullā, tiem abiem taču nav pilnīgi nekāda sakara!). Vienalga. Šādas tādas paralēles tomēr ir velkamas. Nav laikam korekti saukt kūku par īru kūku, ja es izmantoju tajā skotu Lauder's. Kāda ir atšķirība, anyway? Ja paši skoti un īri vēljoprojām nav tikuši skaidrībā, kur viskijs vispār radies un kuram tas ir labākais.
Recepte:

2 tējk. malts koriandrs
1 tējk. kanēlis
½ tējk. maltas krustnagliņas
1 ½ svaigi rīvēts muskatrieksts
2 tējk. malts ingvers
2 ¼ gl. ūdens
3 gl. rozīnes
110g sviests, atdzesēts, sagriezts kubiņos
1 gl. cukurs
½ gl. īru viskijs
3 gl. milti
2 tējk. soda
1 tējk. sāls
1 ola, sakulta
Iepriekšējā dienā pannā sajauc garšvielas ar sviestu, ūdeni, cukuru un rozīnēm un karsē uz vidējas liesmas. Kad masa sasniedz vārīšanās stadiju, samazina liesmu un karsē vēl 20 minūtes. Noņem no plīts, pievieno viskiju. Ļauj masai atdzist, pārklāj un liek ledusskapī.

Nākamajā dienā pannu ieliek bļodā, kas piepildīta ar karstu ūdeni. Maisot izšķīdina sviestu, kurš sastājies augšpusē.

Cepeškrāsns resti novieto pa vidu, otru nedaudz zemāk. Uz apakšējās liek trauku, kurš piepildīts ar ūdeni. Sagatavo apaļo kūkas veidni, to iesmērējot ar sviestu un nokaisot ar nedaudz miltiem.

Lielā bļodā iesijā miltus, sāli un sodu. Pievieno rozīņu maisījumu un labi samaisa. Iejauc sakulto olu. Masu lej veidnē, izlīdzina virsu un liek cepeškrāsnī. Cep aptuveni 1h 30minūtes. Ja kūka pārāk strauji kļūst brūna, apklāj tās virsu ar foliju un turpina cept. Ļauj kūkai atdzist 15 minūtes, tad izņem no veidnes. Var pasniegt neatdzesētu vai istabas temperatūras.

4 komentāri:

  1. Paldies par recepti! Man gan sanāca sausa tā kūka, iespējams cepšanas temperatūra bija par augstu...

    AtbildētDzēst
  2. Mana mīļāka kūka, ohh tagad varēšu brīvdienās palutināt sevi :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par recepti, man izdevās un tik garda, bērni lūdz atkārtojumu :) Tagad mūsu mīļākā kūka.

    AtbildētDzēst