Apelsīnu-lazdu riekstu ''sniega bumbas''

Svētdiena, otrā Advente, daudz brīva laika, bet ārā tik auksti, ka nav dūšas doties velt īstus sniegavīrus? Velsim sniega bumbas tepat, istabā! Jo tuvāk nāk Ziemassvētki, jo grūtāk samierināties ar ikdienišķām lietām. Gribas kaut ko pēc krustnagliņām un kanēļa smaržojošu. Vai vismaz apelsīniem. Es biju patīkami pārsteigta, cik ļoti apelsīns dominē manās ''sniega bumbās'', lai gan ievēlu tajās vien drusku rīvētas apelsīna mizas.
Rieksti man patīk gandrīz visi. Izņemot tos taukos Brazīlijas riekstus. Un vēl tos plakanos, baltos, kurus es joprojām nezinu kā sauc. Vēl jautrāk, ja riekstus pats var izlobīt. Tad nedaudz apgrauzdēt uz pannas. Un pievienot jebkuram cepumam. ''Sniega bumbām'' es izvēlējos klasiskos lazdu riekstus, oriģinālajā receptē piedāvāto valriekstu vietā. Vēl viens padoms - oriģinālajā receptē runa ir par divām ar pusi glāzēm miltu. Manā cepumā pietika ar 2 glāzēm, mīkla jau tāpat ir gana bieza. Bet tas tā - tiecoties uz perfekciju, hehe.
Recepte:

250g nesālīts sviests, istabas temperatūras
3/4 gl. pūdercukurs
1 gl. lazdu rieksti, sasmalcināti
miza no 1 liela apelsīna, sarīvēta
2,5 gl. milti (es pievienoju tikai 2glāzes, bija pietiekami)
papildu pūdercukurs
Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sviestu un pūdercukuru kuļ ar mikseri aptuveni 10 minūtes, līdz iegūta viegla krēmīga masa. Pievieno sasmalcinātos riekstus, miltus un sarīvēto apelsīna mizu, samaisa līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Mīkla sanāk samērā bieza. Ņem pa 2 tējkarotēm mīklas un izveido bumbiņas formā. Liek bumbiņas ~5cm attālumā vienu no otras uz pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Nedaudz saplacina. Cep 10-12 minūtes. Ļauj cepumiem 5 minūtes atdzist, tad bagātīgi nokaisa ar pūdercukuru.

4 komentāri: