Švarcvaldes ķiršu torte


Es dzīvoju ar pārliecību, ka man neatliek laika nekam sarežģītākam par mafiniem un ātru dārzeņu pagatavošanu tvaika katlā, tomēr ir īpaši gadījumi. Un tēva jubileja neapšaubāmi ir īpašs gadījums. Starp darba cēlienu un iepirkšanos, starp sporta spēlēm un vakara krosu un kravāšanos es izcepu tēta dzimšanas dienas pasākumam vācu Švarcvaldes ķiršu torti, kuras recepti es izcēlu un pielāgoju no nekad neizmantotu pavārgrāmatu un recepšu pierakstu arhīviem grāmatplauktā.


Tortei nepieciešamas visai daudz sastāvdaļas, tādēļ nākas iespringt iepirkšanās procesā, tomēr rezultāts to atsver. Schwarzwälder Kirschtorte tradicionāli pieprasa izmantot tik pat tradicionālo vācu ķiršu degvīnu kirschwasser, kuru itin labi var aizvietot ar labas kvalitātes ķiršu liķieri.

Recepte:

4 šķēles rudzu rupjmaize
60g tumšā šokolāde, sakapāta gabaliņos
60g milti
1/2 tējk. cepampulveris
2 ēdamk. kakao pulveris
4 olas, baltumi atdalīti no dzeltenumiem
100g pūdercukurs
90g mandeles, sasmalcinātas
2 ēdamk. ķiršu liķieris
1 ēdamk. ūdens
75g sviests, izkausēts un atdzesēts
125ml cukura sīrups
250g melnie ķirši sīrupā, pārgriezti uz pusēm

500ml Šantilī krēms

Dekorācijai
60g tumšā šokolāde, sarīvēta
~20 palieli skābie ķirši ar kātiņiem
65g tumšā šokolāde, izkausēta

1) Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Sagatavo apaļo kūkas veidni, ietaukojot to un rūpīgi izklājot ar cepampapīru.
2) Bļodā iesijā miltus un cepamo pulveri. Maizi un šokolādi samaļ smalcinātājā un pievieno miltiem.
3) Lielā bļodā olu dzeltenumus sakuļ ar pusi no paredzētā cukura daudzuma, līdz masa ir gaiša un bieza. Iekuļ olu dzeltenumā sasmalcinātās mandeles, ķiršu liķieri un ūdeni.
4) Atsevišķi uzputo olu baltumus, lai tie veido stingras putas, pievieno atlikušo cukuru un turpina putot līdz izveidojas spīdīga masa. Iejauc 1/3 baltuma olu dzeltenuma masā, tad vairākos paņēmienos piejauc miltus, visbeidzot iejauc atlikušo baltumu. Pievieno kausēto sviestu un samaisa.
5) Masu lej veidnē, liek cepeškrāsnī, cep 35-40 minūtes. Gatavo tortes pamatni atdala no veidnes un ļauj, lai tā atdziest. Ja nepieciešams, ievietotu hermētiskā traukā un nesagrieztu to var uzglabāt ledusskapī pat 3 dienas.
6) Ņem asu nazi un pamatni sagriež trīs horizontālās ripās. Cukura sīrupu sajauc ar vienādu daudzumu ķiršu liķiera un samitrina katru ripu. Apakšējo ripu noklāj ar 1/8 paredzētā krēma (recepti skat. zemāk) daudzuma, pa virsu liek pusi no ķiršiem sīrupā un vēl 1/8 krēma. Uzliek nākamo ripu un atkārto ķiršu un krēma uzklāšanu. Ar pusi no atlikušā krēma pārklāj tortes virsu un sānus.
7) Ņem sarīvēto šokolādi un noklāj ar to tortes sānus.
8) Torti novieto uz tortes šķīvja. Ņem konditorejas maisiņu dekorēšanai ar zvaigžņveida uzgali un no atlikušā krēma visapkārt tortei uzspiež nelielas rozetes, katrai rozetei pa virsu liek vienu šokolādē mērcētu ķirsi (recepti skat. zemāk). Torti novieto vēsā vietā, pirms pasniegšanas ļaujot tai pāris stundas atdzist.

Krēms pildījumam
500 ml saldais krējums 35%
2 ēdamk. pūdercukurs
1 tējk. vaniļas ekstrakts

Ņem 500ml saldā krējuma, saputo, pievieno pūdercukuru un vaniļas ekstraktu, turpina putot, līdz izveidojas stingras putas.

Ķirši šokolādē
Izvēlas vislabākos ķiršus ar kātiņiem. Šokolādi nelielā karstumizturīgā traukā izkausē ūdens peldē. Ķiršus pa vienam ņem aiz kātiņiem un uzmanīgi iemērc izkausētajā šokolādē. Novieto uz šķīvja vai papīra, lai tie nožūst. Ja paredzēts ķiršus lietot nākamajā dienā, tad ievieto tos ledusskapī.

4 komentāri:

  1. Mans mīļākais kulinārijas blogs. Lieliskas bildes un receptes! Diemžēl neko daudz vēl nav sanācis izmēģināt, bet ar laiku.
    Ceru, ka te visu laiku parādīsies kas jauns, ko apēst ar acīm.
    (Piemēram, šī kūka izskatās debešķīga.)

    AtbildētDzēst
  2. Labdien!
    Ceru, ka sis raksts nav tik vecs, lai nevaretu komentet.
    Gribeju pajautat par cukura sirupu, kas rakstits vajadzigo lietu saraksta, bet pasa gatavosanas gaita minets, ka japievieno cukurs, tad es isti nesaprotu, kas japievieno cukurs vai cukura sirups.
    Ka ari par to Santili kremu. Kur un kura bridi japievieno?
    Ceru uz atbildi.

    AtbildētDzēst
  3. hop over to these guys buy replica bags useful reference replica wallets navigate to these guys dolabuy gucci

    AtbildētDzēst