Panzanella ar sparģeļiem un zaļajiem zirņiem

Nav nekā patīkamāka, kā apzināties, ka ir vasara un pēc garšaugiem vairumā gadījumu nav jādodas uz lielveikalu un jāmaksā par to barga nauda. Arī pat bez timiāna un bazilika šī recepte ir aromāta kalngals. Mutē saskrien siekalas, kolīdz smaržīgie maizes kubiņi nokļūst vienā bļodā ar olīveļļu un ķiplokiem. Nemaz nerunājot par brīdi, kad tā nonāk cepeškrāsnī. Panzanella tradicionāli ir gatavojama ātri un vienkārši, jo parasti ir pārpalikumu ēdiens, kuram iespējamas milzum daudz variācijas attiecībā uz sastāvdaļām. Šoreiz viss ir pilnīgi otrādi.
Mana panzanella ir rūpīgi pārdomāta, un tai nav nekāda sakara ar ēdiena pārpalikumiem. Saldēto zirņu vietā es daudz labprātāk būtu lietojusi svaigus, bet visādi citādi - aromātiski, bagātīgi un sātīgi maizes grauzdiņu salāti nepilnas pusstundas laikā.
Recepte:
8 porcijām
450g pilngraudu maize, sagriezta nelielos kubiciņos (es izmantoju rupjmaizi ar sēkliņām)
4 ķiploka daiviņas, sakapātas
1 šalote (Askalonijas sīpols), sakapāts
1 ēdamkarote svaigi plūktas timiāna lapiņas
1/4 glāzes olīveļļa
2 glāzes zaļie zirņi, saldēti vai svaigi
buntīte sparģeļi, sagriesti
1/4 glāze bazilika lapas
4 saujas spināti
pāris šķipsnas sāls
Uzsilda cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Bļodā sajauc maizes kubiciņus ar ķiploku, šaloti, timiānu un olīveļļu. Izber to uz cepampapīra un grauzdē aptuveni 15 minūtes, kamēr maizes kubiciņi kļūst zeltaini un kraukšķīgi. Pannā ielej mazliet ūsens, olīveļļas, piemet pāris šķipsnas sāls un, kad šķidrums sāk vārīties, pievieno sparģeļus. Uzliek vāku, pēc aptuveni 20 sekundēm pievieno zaļos zirņus. Pēc pāris sekundēm iemaisa spinātu lapas, nogaidot, kamēr tās apvīst.

Maizes kubiciņus ieber lielā bļodā, pievieno sparģeļus un zaļos zirņus kopā ar atlikušo šķidrumu no pannas. Rūpīgi samaisa. Pievieno baziliku.

1 komentārs:

  1. Vēl viens burvīgs veids kā izmantot veselīgos sparģeļus! Padies par ideju!

    AtbildētDzēst