Auzu pārslu cepumi ar žāvētām ogām

Mūsu mājās ir ieviesusies tāda kā tradīcija, kuru saprotam tikai mēs paši - nominācijas gada ēdienam un saldajam ēdienam. Tās, saprotams, neviens nepiefiksē, receptes top bieži un ar laiku apnīk un aiziet vēsturē, taču frāze ''Es nominēju šo par gada ēdienu!'' kalpo kā nopietna uzslava. Pirms gadiem trīs, piemēram, topa augšgalā bija ķirbju casserole un biezpiena virtuļi. Aizvakar es nominēju kanēļmaizītes no kārtainās mīklas, kuras pēdējā laikā ir neatņemama nedēļas nogales sastāvdaļa. Vienīgais noteikums - nominēt nevar savu gatavoto.

Auzu pārslu cepumi visvairāk asociējas ar rozīnēm, bet neviens nav teicis, ka auzu pārslu cepumos var būt par daudz ogu - izmantot var pilnīgi jebkādas žāvētas ogas. Lai arī no dotajiem daudzumiem sanāk pamatīgs lērums cepumu, tie ātri vien pazuda, kā nebijuši. Pie šiem cepumiem, kuri paši kūst mutē, es noteikti atgriezīšos vēl, jo tie IR pelnījuši nomināciju.
Recepte:

210g sviests
1 glāze brūnais cukurs
1 glāze cukurs
1 tējk. vaniļas ekstrakts
2 vai 3 olas
2 glāzes milti
1 tējk. soda
1 tējk. cepampulveris
1 tējk. sāls
1 1/2 glāzes auzu pārslas
2/3 glāzes no katra - rozīnes, žāvētas mellenes, žāvētas dzērvenes (es izmantoju ķiršus, rozīnes un dzērvenes)

Uzsilda cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Lielā bļodā sajauc sviestu ar cukuru, maisa, kamēr masa viegla un krēmīga. Pa vienai pievieno olas, tad vaniļas ekstraktu. Atsevišķā bļodā sajauc miltus ar sodu, cepampulveri un sāli. Sviesta masai pakāpeniski pievieno miltu maisījumu. Beidzamās iejauc auzu pārslas un žāvētās ogas. Mīkla sanāk samērā bieza. Nelielās bumbiņās mīklu liek uz ar cepampapīru noklātas pannas un cep 10-12 minūtes. Kad cepumus izņem no cepeškrāsns, ļauj tiem atdzist aptuveni 2 minūtes, pirms tos noņem no cepampapīra un liek atdzesēties pilnībā.

2 komentāri: