Ābolu-bumbieru šokolādes kūka

Šodien ārā netipiski skaidrs, burvīgs laiks, beidzot nomainījis lietaino darba nedēļu. Līdz ar to arī skats uz dzīvi gaišāks. Vēl bez tam tepat Vecrīgā, pāris soļu attālumā, es atklāju ilgi meklēto ideālo kruasānu - ideālu, gaisīgu franču kruasānu, latviešu roku ceptu. Beidzot. Arī nedēļas nogale atrodas vien pāris stundu attālumā. Šo jauko notikumu iespaidā nolēmu padalīties ar gana interesantu recepti. Jau divas nedēļas pagājušas, kopš cepu šo kūku, bet garša, ai, tā garša joprojām spilgtā atmiņā!
Kāpēc atstāt kūku pilnīgā bumbieru varā, ja tagad ir rudens ābolu laiks, es todien nodomāju, un, pievienojot oriģinālajai receptei nedaudz kakao pulvera šokolādīgākai kūkas krāsai, kā arī piepulcējot bumbieriem krietnu kārtu ābolu, dzima pilnīgi jauna ābolu-bumbieru šokolādes kūka. Es ierosinu kūku baudīt komplektā ar saldējumu. Saldējuma sezona nekad nebeidzas!
Recepte:
pielāgota no Tasting Spoons

1 gl. milti
1 ēdamk. cepampulveris
1/4 tējk. sāls
2 ēdamk. kakao pulveris
3 olas, istabas temperatūrā
110g sviests
3/4 gl. cukura
~4 vidēja izmēra āboli, nomizoti un sagriezti nelielos kubiņos
~ 5 bumbieri, gatavi, bet ne pārgatavojušies, nomizoti un sagriezti nelielos kubiņos
3/4 gl. tumšā šokolāde, sakapāta mazos gabaliņos
Uzsilda cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Ietauko kūkas veidni. Miltus iesijā bļodā kopā ar sāli un cepampulveri. Ar mikseri sakuļ olas līdz tās veido bālganu, biezu masu, aptuveni 8 minūtes. Bumbierus un ābolus nomazgā, izņem serdes un sagriež nelielos kubiņos. Lai āboli un bumbieri saskarē ar gaisu nekļūtu brūni, kamēr tiek gatavota mīkla, tos var iemērkt sodas ūdenī. Pēcāk pirms pielietošanas tos nosusina uz papīra dvieļa.
Sviestu izkausē vidēja izmēra pannā un silda, kamēr tas kļūst brūns. Lai sviests apbrūninātos vienmērīgi, to maisa, ar koka lāpstiņu piemaisot klāt sviestu, kas nosēžas uz pannas sāniem. Turpina aptuveni 8 minūtes, tad noņem no uguns.
Olu masai pievieno cukuru un kuļ vēl pāris minūtes. Kad masa sāk zaudēt apjomu, kulšanu pārtrauc. Tad pievieno sviestu un miltu maisījumu (sviestu un miltu maisījumu pievieno pakāpeniski, variējot ar sastāvdaļām). Visu samaisa tā, lai mīkla viendabīga. Svarīgi, lai mīkla nezaudē apjomu, tādēļ to nedrīkst pārmaisīt.
Mīklu lej pannā, pa virsu nokaisa ābolus, bumbierus un šokolādes gabaliņus. Kūka jācep 30-50 minūtes, pārbaudot to ar koka irbulīti. Kūka gatava, kad irbulītim nepieķeras mīkla, iedurot to kūkas centrā.

1 komentārs: