Našķis ar ciedru riekstiem un rozmarīnu

Jāatzīst, ka jūsu zobārsti droši vien būtu patiesi šokēti vai vismaz nepriecātos, redzot jūs tiesājam cukuraini cieto riekstu saldumu. Ja nu vienīgi viņi dabūtu sajust brīnumaino ciedru riekstu un rozmarīna kombināciju - īsts Vidusjūras kokteilis. Toties Mīkšķis un Nīkšķis Ziedoņa Cukurpasakā gan būtu stāvā sajūsmā un nekavējoties pagatavotu to kādā no saviem cukurciemiņcepetvakariem. Karamele ar riekstiem, protams, nav nekas jauns un neparasts, katrs bērnībā ir našķējies ar ko līdzīgu. Brittle ir karamelizēta cukura našķis, kurā iekausēti jebkāda veida rieksti un garšvielas pēc izvēles.
Mana apsēstība ar riekstiem, protams, likusi man izpētīt, ka ciedru riekstos ir desmit reižu vairāk vērtīgu elementu, kā citos, kā arī to, ka ciedru rieksti patiesībā nenāk vis no ciedra, vismaz Eiropas pīnijas - pignolia rieksti aug priedes kokos Vidusjūras reģionā. Rozmarīna skujām līdzīgais aromāts un ciedru riekstu sātīgā garša mazliet atgādina Ziemassvētkus. Mans rozmarīns nāk no Stokmana, jo mūsu dārzā tas tā arī nekad īsti nav izaudzis, kamēr timiāns, baziliks, majorāns un citi no garšaugu plejādes aug griezdamies. Ar sastāvdaļu daudzumu var droši variēt, lai pagatavotu mazāk našķa, un pildīt to jebkādas formas traukā. Ekonomiskākiem cilvēkiem un vienlaikus tiem, kam šāda cukursalda kombinācija šķiet par saldu un par "īsu", noteikti patiks ciedru riekstu un rozmarīna cepumi vai ciedru riekstu un rozmarīna tāfelītes, kā pagatavošanai papildus vajadzēs tikai miltus. Bet par tiem citreiz - kādu cukurcitu ceturtdienu.
 
 

3 komentāri: