''Blondiji'' ar kļavu sīrupu un kokosriekstiem

Vai atceraties braunijus? Tie gan bija jaukumiņi. Pēc dažādiem neseniem kulinārijas misēkļiem es izlēmu, ka labāk došos ciemos nevis ar supersarežģītu sazin-kā-šokolādes-un-vēl-nezin-kā torti, bet visparastāko un visuniversālāko saldumu. Blondies, ir dzirdēts? Turklāt atradu vēl vienu pielietojumu kļavu sīrupam, kuru man, atšķirībā no tā izcelsmes zemes iemītniekiem un daudziem citiem, ne pārāk patīk laistīt pie visiem iespējamiem ēdieniem. Blondiji ne vienmēr ir pavisam ''blondi''. Esmu redzējusi krēmkrāsīgus, kafijas ar pienu krāsas, kā arī visai brūnīgus. Tas ir brūnais cukurs.
Tātad, galvenā atšķirība starp braunijiem un to gaišākajiem līdzgaitniekiem - pirmajos vitāli svarīga sastāvdaļa ir kakao, savukārt otrie tiek iekrāsoti ar brūno cukuru. Gan ne krāsas dēļ, bet galvenokārt garšai. Ja brūnā cukura mazliet karamelizētā garša ir skaidri jaušama, tad skaidrs, ka blondijs autentisks. Sanāk drīzāk tādi kā blondie brauniji. Tas gan neuzliek nekādus rāmjus un neliedz variēt ar citām sastāvdaļām - īrisi, šokolāde, rieksti. Man, starp citu, krājumā vēl spainītis ar dažādām blondiju receptēm, bet, šos pašus blondijus cepot vēlreiz, jau gara acīm redzu sevi pievienojam mīklai mazos gabaliņos sagrieztu balto šokolādi ar kokosriekstu garšu. Būtu pasakaini, es zinu.
Recepte:

110g nesālīts sviests
1/2 gl. brūnais cukurs
1/2 gl. kļavu sīrups
1 tējk. vaniļas ekstrakts
1 liela ola
1 gl. milti
1/4 tējk. sāls
2/3 gl. kokosriekstu skaidiņas
Uzsilda cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Lielā bļodā sajauc kopā sviestu, olu, vaniļas ekstraktu, kļavu sīrupu un cukuru. Pievieno miltus un sāli. Sajauc, lai mīkla viendabīga. Iemaisa kokosriekstu skaidiņas. Mīklu liek iepriekš sagatavotā cepamtraukā un vienmērīgi izlīdzina . Liek cepeškrāsnī uz 30-35 minūtēm. Blondiji ir gatavi, kad cepums ir stingrs un zeltains. Atdzesē, sagriež kvadrātiņos un pasniedz.

2 komentāri: