Piparkūku cepumi. Sugar, spice and everything nice.

Pavisam aizmirsu Jums visiem, kas lasa, novēlēt priecīgus Ziemassvētkus. Tie par laimi vai diemžēl ir noslēgušies, bet sekas gan jūtamas. Ledusskapī savu kārtu gaida īru rozīņķukas milzīgs pārpalikums, lērums nomizotu sīpolu un dažādu veidu piparkūkas, uz kurām pat paskatoties, kļūst grūti. Iespējams, līdzīgas sajūtas ir ne man vienai. Tādēļ varbūt piparkūku recepte ir ne pārāk vietā, taču šādu notikumu noklusēt nedrīkst. Proti, pirmssvētku piparkūku ballīti. Pirms nedēļām divām Ziemassvētku trakums atradās vēl tikai sākuma stadijā -pamazām iekšpus un ārpus māju logiem iedegās gaismiņas, spuldzītes un svecītes un it visur - uz ielas, kafejnīcās, veikalos - kārdinoša ingvera, kardamona un krustnagliņu smarža strauji pieņēmās spēkā.
Sugar, spice and everything nice, teica Profesors un sajauca visu kopā. Mēs darījām tāpat, kad sapulcējāmies, lai ceptu piparkūkas un mazliet netipiskāku klasisko piparkūku radinieci- mīksto piparkūku cepumu. Godīgi sakot, nekad mūžā iepriekš nebiju pavadījusi tik daudzas stundas rullējot mīklu, jaucot krāsiņas, glazējot un veidojot. Uzreiz gan jāatzīstas, ka pie pašu piparkūku cepumu tapšanas savu roku pieliku pavisam minimāli. Man bija sasodīti laba komanda, kur daudzas rokas un mazas rociņas rullēja un jauca, un uzmanīja cepeškrāsni, ka visumā man atlika vien priecāties un dokumentēt. Nav godīgi? Ok, pati ideja, kā arī neregulārie kvadrātiņi un drebelīgā cukura glazūra gan ir manējā.
Recepte:
pielāgota no A Chow Life

3 ¾ gl. milti
1 ēdamk. kakao
4 tējk. malts ingvers
1 ½ tējk. maltas krustnagliņas
2 tējk. kanēlis
½ tējk. soda
1 tējk. sāls
1 ¼ melnie pipari, svaigi samalti
225g nesālīts sviests, istabas temperatūras
3/4gl. + 2 ēdamk. cukurs
1 liela ola
½ gl. tumšais sīrups

Glazūra:
1 gl. pūdercukurs
2 ēdamk. ūdens
Mīklas pagatavošana: bļodā sajauc kopā miltus, kakao, ingveru, krustnagliņas, kanēli, sodu, sāli un piparus. Izmantojot mikseri ar statīvu, sakuļ sviestu, līdz tas kļuvis krēmīgas konsistences. Lēnām pievieno cukuru un, pa laikam notīrot miksera bļodas malas, kuļ sviesta un cukura masu, kamēr tā vienmērīga un cukurs izkusis. Pievieno olu. Pievieno sīrupu un kuļ, kamēr sajaucas. Pievieno miltu maisījumu un ar mazu jaudu kuļ, kamēr visas sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās un ir izveidojusies mīkla, kura vairs nelīp pie bļodas sienām. Mīklu ņem ārā no bļodas, saplacina ~2,5cm biezumā taisnstūra formā, ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Uzsilda cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Cepešpannu izklāj ar cepampapīru. Mīklu iztin no pārtikas plēves un uz miltainas virsmas izrullē to ~0,8cm biezumā. Ar asu nazi sagriež mīklu nelielos kvadrātiņos. Cep tik ilgi, kamēr cepumi pie malām ir nedaudz zeltaini, taču joprojām mīksti – 7-15 minūtes, atkarībā no sagriezto kvadrātiņu lieluma.

Kamēr cepumi krāsnī, pagatavo glazūru: mazā bļodiņā vienmērīgi sajauc pūdercukuru ar ūdeni. Kad cepumi gatavi, aptuveni 10 minūtes tos atdzesē, tad pārklāj ar glazūru – vai nu, izmantojot otu, katru cepumu pilnībā vai arī veidojo jebkuru citu rakstu.

4 komentāri:

  1. Paldies par recepti...pastāstiet lūdzu, kādas ir šīs piparkūkas? vai tās var gatavot jau iepriekš (1 nedēļu) un vai tās nepaliek pēc laika cietas? gabātu kādā kārbā, nevaļēji....

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šīs ir vairāk kā cepumi un, kā jebkuri cepumi, mēdz sacietēt, stāvot atklātā veidā.
      Kārbā - domāju, ka nekāda vaina nebūtu!

      Dzēst
  2. Izskatās tādas gardas un pufīgas! Jāiemēģina vēl pirms Ziemassvētkiem, omīte šādu dāvanu noteikti novērtētu :)

    AtbildētDzēst
  3. Kā saka, uztaisīt nav viegli, bet ir tā vērts, jo garša bija lieliska :))

    AtbildētDzēst