Franču sīpolzupa

Šī būs pēdējā recepte no svētku ēdienkartes. Zīmīga ar to, ka nāca caur gaužām asarām. Jā, Otros Ziemassvētkus es daļēji pavadīju raudot. Ja sīpolzupa, tad sīpolzupa, nevis buljons ar sīpolu garšu. Tātad daudz sīpolu. Kad sīpoli bija nomizoti, es vispār neko vairs neredzēju un, aptverot, ka ikkatru no tiem vēl vajag sagriezt ''plānās šķēlītēs'', apraudājos ar divtik lielu jaudu. Sīpols ir tāds savāds, atbaidošs un reizē pievelkošs dārzenis, bez kura ikdienā grūti iztikt. Tomēr sīpolu patēriņš tādā koncentrācijā ir drīzāk izņēmums no normas.
Stadijā, kad jau biju gatava ņemt snovborda brilles un tikai tad turpināt, pret kodīgo sīpolu sulas smakoņu pēkšņi iestājās savāda imunitāte un es novedu darbu līdz galam, pat nepamirkšķinot. Rezultātā - milzu kalns ar sagrieztiem sīpoliem, kurš, uz pannas pačurkstējis olīveļļā pārdesmit minūtes, saplaka vismaz 5x mazāks. Šobrīd varu teikt - franču sīpolzupa ir viens no atklājumiem, kuram droši pienākas visas piecas acis. Sīpolu nīdējus tomēr man neizdevās pievērst sīpolu reliģijai - tie bolīja acis un gaidīja saldo ēdienu. Oh well.
Recepte:
pielāgota no Simply Recipes
6 lielām porcijām

~10-13 vidēja izmēra dzeltenie sīpoli, sagriezti plānās šķēlītēs
olīveļļa
½ tējk. cukurs
2 ķiploka daiviņas
8 gl. liellopa buljons
½ gl. sauss baltvīns
1 lauru lapa
¼ tējk. kaltēts timiāns
Sāls un pipari pēc garšas
6 šķēles grauzdēta franču maize
1 ½ gl. sarīvēts grijērs

Lielā katlā ielej olīveļļu un uz vidējas liesmas aptuveni 30-40 minūtes sautē tajā sagrieztos sīpolus, kamēr tie brūngani. Uzmana, lai sīpoli neapdeg. Lai paātrinātu sīpolu karamelizēšanos, pievieno tējkaroti cukura.

Pievieno ķiploku. Pēc 1 minūtes pielej buljonu, vīnu, pievieno lauru lapu un timiānu. Katlam līdz pusei uzliek vāku un vāra aptuveni 30 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Izņem

Pasniegšanai izmanto karstumizturīgas zupas bļodiņas vai māla podiņus. Pa virus katram liek vienu grauzdētās maizes šķēli, nokaisa to ar sarīvēto sietu. Like līdz 175 grādiem uzsildītā cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, līdz siers ir nedaudz apbrūnējis un burbuļo. Pasniedz nekavējoties.

4 komentāri:

  1. yuck, es domāju gan, ka bolīja acis. šitā tak var atrauties kāksli :)

    AtbildētDzēst
  2. Ļoti diētiska un lēta izklausās- vasarai der :)

    AtbildētDzēst
  3. Izklausās ļoti līdzīga tai sīpolu zupas diētai. Diemžēl man aizdomas, ka vīrs un bērni šo neēdīs ...

    AtbildētDzēst
  4. Neteiktu ka patīk vārīti sīpoli, bet šo sakārojās pamēģināt...

    AtbildētDzēst