Absolūts ēd bloga saimnieces uzaicinājums piedalīties virtuālā rabarberu ballītē nāca īstajā brīdī, jo ledusskapī man aizmirsti glabājās pāris resni rabarberu kāti no Blomes lauku dārza. Prieks, ka kāds paskubina mest slinkumu pie malas un sasparoties jaunu recepšu meklējumiem. Citādi es nebūtu pat manījusi, ka rabarberu sezona jau sākusies un pat tuvojas loģiskam nobeigumam. Un kas gan būtu viss process bez jaunām zināšanām. Iegūglējot rabarberus, visvairāk iepriecināja informācija, ka minētais augs (drīzāk auglis, ne dārzenis) uzlabo garastāvokli. Un sarūgtināja, ka kādreiz pieaugušo teiktais par indīgajiem savienojumiem, kas atrodami rabarberos, ja tos ''ne tā'' gatavo vai ''ne tajā'' laikā ievāc, izrādās patiesība.
Kad bijām vēl bērneļi, dārzā šķinām rabarberus un ēdām tāpat, pa taisno cukurtraukā mērcējot. Prasības ar laiku aug. Pagājušajā rabarberu sezonā es iemācījos izcept rabarberu-zemeņu pīrāgu ar ''režģi'' un rabarberu-citronu kūku. Šogad mēģināju ko treknāku, sarežģītāku un mazdrusciņ laikietilpīgāku. Ceru, ka patiks. Iesaku tartei izmantot daudz rabarberus, resniem kātiem un sagrieztus palielos kubikos, lai virsu var pilnībā noklāt un krēma pildījums būtu gandrīz vai pārsteigums tartes baudītājiem.
Recepte:
8-10 personām
Mīkla:
1 1/2 gl. milti
1/8 tējk. sāls
113g sviests
1/4 gl. cukurs
1 liela ola, sakulta
Pildījums:
1/2 gl. mascarpone siers
120ml saldais krējums
1 ēdamk. cukurs
1/2 tējk. vaniļas ekstrakts
Rabarberi:
~600g svaigi rabarberi, nomizoti, sagriezti šķēlītēs
1 gl. cukurs
1/3 gl. ūdens
citrona miza
Lai pagatavotu mīklu, bļodu sajauc kopā miltus un sāli. Ar mikseri sakuļ sviestu, pievieno cukuru un kuļ, kamēr masa viegla un gaisīga. Piejauc olu un sakuļ tā, lai masa viendabīga. Pievieno miltus un sajauc, līdz veidojas mīkla. Savirpina to bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz ~1 stundu, kamēr mīkla kļūst stingra.
Sagatavo veidni ar viļņaino maliņu un, vēlams, izņemamu apakšu. Uz nedaudz miltainas virsmas izrullē mīklu tik lielā aplī, kas vismaz 3cm lielāks par veidnes diametru. Lai ievietotu mīklu veidnē, uztin to uz mīklas ruļļa un tad pārnes to uz veidni (ģeniāla taktika). Saudzīgi to ieklāj veidnē, izlīdzinot viļņainajās maliņās un piespiežot veidnes apakšai. Ar dakšiņu iedur mīklā uz pannas dibena, lai izvairītos no mīklas uzpūšanās cepšanas laikā (ģeniāla taktika, ko vēlams neaizmirst pielietot, jo tas palīdz izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.) Apklāj veidni ap pārtikas plēvi un uz 20 minūtēm liek saldētavā.
Cepeškrāsni uzsilda līdz 190 grādiem. Ar mīklu piepildītajā veidnē ieklāj foliju vai cepampapīru un vienmērīgi piepilda to ar rīsiem, pupām vai speciālajām cepeškrāsnij paredzētajām lodītēm, kas nodrošina smagumu, neļaujot mīklai uzpūsties vai sarauties. Liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm, tad noņem cepampapīru un smagumu un cep vēl 5-10 minūtes. Tartes pamatnei jābūt viegli brūnai. Pirms pildīšanas tartes pamatni pilnībā atdzesē (taktiski svarīgs moments, lai pildījums nepārvērstos šķidrumā).
Lai pagatavotu rabarberu pildījumu, lielā pannā uz vidējas liesmas silda ūdeni un cukuru, kamēr cukurs pilnībā izkusis, pievieno citrona mizu un kanēli. Kad šķidrums sāk vārīties, pievieno rabarberu gabaliņus, pārklāj pannu ar vāku, un uz lēnas uguns vāra 5-15 minūtes. Jāuzmana, lai rabarberi neizjūk, bet ir mīksti un joprojām saglabā formu. Nedaudz atdzesē un nokāš nelielā katliņā nokāš šķidrumu. Šķidrumu vāra vēl pāris minūtes, kamēr sīrupa tilpums samazinājies uz pusi. Atdzesē.
Lai pagatavotu krēmu pildījumam, uzputo mascarpone sieru un saldo krējumu kopā ar vaniļas ekstraktu un cukuru.
Liels paldies! Es gan pasniedzu apm. 12 h pēc gatavošanas, un kūka bija tikpat lieliska! Pat ar sarīvētu citrona miziņu...
AtbildētDzēstŽēl, ka rabarberi vēl tik ilgi jāgaida. Diez tos var arī sasaldēt?
AtbildētDzēstgoyard handbags
AtbildētDzēstbalenciaga shoes
jordan retro
off white shoes
nike epic react
supreme clothing
air jordan
supreme outlet
cheap jordans
stone island outlet