Mīdijas baltvīna mērcē

Vienmēr jau nesanāk būt ūber oriģinālam, un es būšu banāla bez gala. Atgriežamies Briselē. Es šoreiz nerunāju tik daudz par izcelsmi, bet drīzāk par iedvesmas avotu. Tikai tagad stāsts vairs nav par šokolādi, arī ne par cigoriņiem, bet gan par jūras veltēm. Un jūras velšu lauciņā moules marinières, protams, ir nepastrīdama klasika (jau brīdināju, ka būs banāli!). Tā saucamā Zivju iela, kur no restorāniem laužas un burtiski vajā haotiski aromātu sajaukumi - zivis un eļļaini šķebīgi french fries (kuri tomēr cēlušies Beļģijā, nevis Francijā, kā varētu nojaust), ir pārspīlēti uzmācīga un apetīti nekādi neraisa (lai gan mīdiju zupa, piemēram, tur mēdz būt nepārspējama).

 
Un tad vēl alus, tas beļģu nebeidzami daudzveidīgais alus, kas ikreiz, skatoties dzērienkartē, liek sajusties vēl bezpalīdzīgāk, kā plikpaurim veikalā pie šampūnu plaukta. Taču zināmu iespaidu uz maņām tas viss tomēr atstāj. Nonākot atkal neitrālā teritorijā, galu galā sakārojas kaut ko no jūras labumiem. Ja žēl ~20 eiro un ir elementāras zināšanas par to, kā apieties ar katlu, korķuviļķi un gāzes plīti, tad nekas neliedz tos izbaudīt mājas apstākļos. Ne frī, ne alus klāt nav vajadzīgi, es priekšroku dodu svaigai maizītei un papildus baltvīnam. Skaisti!
 
 
Recepte:
4 porcijām

1kg mīdijas
pāris timiāna zariņi
2 ķiploka daiviņas, sakapātas
1 gl. labas kvalitātes sausais baltvīns
selerijas lapas, sasmalcinātas
2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
 
Mīdijas labi nomazgā aukstā tekošā ūdenī un ar asu nazīti notīra no tām visu lieko. Ja kāda ieplīsusi vai salūzusi, met to prom. Timiāna lapas atdala no zariņiem un ar nazi tās sakapā, ne pārāk smalki. Sakapāto timiānu, kopā ar zariņiem, baltvīnu, ķiploku un mīdijām liek katlā vai palielā pannā uz lēnas uguns. Kad šķidrums uzvārās, uz lēnas liesmas turpina to vārīt vēl pāris minūtes. Visām mīdijām jāatveras. Liek tās bļodā vai uz šķīvja, ja ir neatvērušās mīdijas, tās met prom. Timiāna zariņus ņem ārā no mērces un vār to vēl aptuveni 5 minūtes. Pievieno mērcei citrona sulu un pārlej ar to gatavās mīdijas. Pievieno seleriju un pasniedz nekavējoties.

1 komentārs: