Biešu bruschetta

Ar ziemas iestāšanos es nesveikšu, tā būtu ironija. Leduspuķes, melnais balzams un viss pārējais, protams, ir feini, bet TAS spelgonis!! Jādzīvo bailēs par to, ka no sala var izsprāgt acis. Pēdējā nedēļas nogale toties bija nedaudz produktīvāka nekā parasti. Vismaz 2 stundas laika es veltīju rokdarbu pulciņam, kur tapa Adventes vainags, un vismaz vēl vienu - kulinārijai. Izklaides tikai pēc tam.
Viens no kritērijiem, pēc kuriem es izvēlos receptes un ēdienus ir vizuālais. Ja skaisti - tad viss kārtībā. Ja vēl garšīgi - awesome. Starp citu, ja nu kādam radies priekšstats, ka es pārtieku no cukura un miltiem vien, tad tā nav taisnība. Es esmu arī biešu fans, un ikviena diena man iesākas ar vienu parastu vārītu bieti. Itāļi, cerams, neapvainosies, bet, šī, protams, ir brutāla, toties laba variācija par bruschetta jēdzienu. Mūžīgā sasaluma apstākļos var atļauties visu, kas ienāk prātā.
Recepte:
3-4 vidēja izmēra bietes
3 ēdamkarotes svaigi spiesta citrona sula
2-3 kaltēti čili pipari, sasmalcināti
1 gl. granātābola sēklas
pētersīļi, rupji sasmalcināti
1/4 gl. olīveļļa
svaigi malti melnie pipari
jūras sāls
1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta
sadrupināts ricotta siers
1 bagete (vispār es izmantoju sagrieztu ciabatta maizi, bija vēl labāk)
Bietes nomazgā, apslacī ar olīveļļu, katru ietin folijā un ieliek līdz 190 grādiem uzsildītā cepeškrāsnī uz aptuveni 45 minūtēm, kamēr bietes kļūst mīkstas. Atdzesē, nomizo un sagriež mazos gabaliņos.
Bietes sajauc ar pārējām sastāvdaļām un atstāj uz 15 minūtēm. Ar karoti liek maisījumu uz maizes šķēlēm. Pa virsu kaisa sadrupināto sieru. Pasniedz nekavējoties.

Bumbieru medus kūka

Parasti ir tā - jo mazāk darāmā un vairāk laika, jo mazāk jaudas un mazāk var padarīt. Un attiecīgi otrādi. Manējais NAV parasts gadījums. Tādēļ, ja kāds mani patiešām seko, gribētu no sirds atvainoties par manu manāmo mazaktivitāti virtuvē. Pašķidro ierakstu plūsmas iemesls ir katastrofāls laika trūkums. Pie reizes atvainojos arī par to, ka kūka galīgi nav pirmā svaiguma. Notikumi virtuvē par nožēlu laika ziņā ir ievērojami atvirzīti no notikumiem blogā.
Pāris nedēļas atpakaļ bez īpaša iemesla izcepu bumbieru kūku ar gadījuma bumbieriem. Pie nosacījuma, ka visas pārējās sastāvdaļas atradās manos kraukļa krājumos, kūka izmaksāja 26 SANTĪMUS un ne centa vairāk (Stokmanā laikam toreiz bija kaut kāda satriecoša bumbieru akcija, hehe). Bet dažas saujas miltu un pudele piena ledusskapī atrodas ikvienam sevi cienošam cilvēkam. Nopriecājos, ka esmu viens no tiem, jo pat tādiem veikalu monstriem, kā man, ir dienas, kad veikalus negribas redzēt pat ne drošā attālumā. Neatminos vairs, kā īsti kūka garšoja, zinu vien to, ka medus ir tās galvenā un neatņemamā sastāvdaļa, kas padara to sulīgu un īpaši našķīgu. Vērts izmēģināt.
Recepte:
pielāgota no Technicolor Kitchen

4 nelieli bumbieri
1/2 gl. medus
2 ēdamk. citronu sla
184g nesālīts sviests
2/3 gl. gaiši brūnais cukurs
225g milti
1/2 tējk. cepampulveris
1/4 tējk. kanēlis
1/4 tējk. svaigi malts muskatrieksts
1/3 gl. piens
Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Sagatavo roboto kūku veidni, ietaukojot to ar sviestu. Bumbierus pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un katru pusi sagriež vēl trijās daivās. Karsē bumbierus, medu un citronu sulu nelielā pannā aptuveni 5 minūtes. Kad bumbieri mīksti, tos izņem no šķidruma, šķidrumu saglabājot. Sviestu un cukuru sakuļ līdz tas vieglas un krēmīgas konsistences. Pakāpeniski pievieno olas un labi saķuļ.
Sviesta maisījumā iesijā miltus kopā ar cepampulveri, sāli, muskatriekstu un kanēli, kuļ kamēr sajaucas, tad iemaisa pienu. Liek mīklu veidnē, pa virsu izkārto bumbieru daiviņas. Liek cepeškrāsnī uz 40 minūtēm. Kamēr kūka vēl karsta, ņem to ārā no veidnes un pārlej ar medu. Paniedz siltu nekavējoties.

Mīdijas baltvīna mērcē

Vienmēr jau nesanāk būt ūber oriģinālam, un es būšu banāla bez gala. Atgriežamies Briselē. Es šoreiz nerunāju tik daudz par izcelsmi, bet drīzāk par iedvesmas avotu. Tikai tagad stāsts vairs nav par šokolādi, arī ne par cigoriņiem, bet gan par jūras veltēm. Un jūras velšu lauciņā moules marinières, protams, ir nepastrīdama klasika (jau brīdināju, ka būs banāli!). Tā saucamā Zivju iela, kur no restorāniem laužas un burtiski vajā haotiski aromātu sajaukumi - zivis un eļļaini šķebīgi french fries (kuri tomēr cēlušies Beļģijā, nevis Francijā, kā varētu nojaust), ir pārspīlēti uzmācīga un apetīti nekādi neraisa (lai gan mīdiju zupa, piemēram, tur mēdz būt nepārspējama).

 
Un tad vēl alus, tas beļģu nebeidzami daudzveidīgais alus, kas ikreiz, skatoties dzērienkartē, liek sajusties vēl bezpalīdzīgāk, kā plikpaurim veikalā pie šampūnu plaukta. Taču zināmu iespaidu uz maņām tas viss tomēr atstāj. Nonākot atkal neitrālā teritorijā, galu galā sakārojas kaut ko no jūras labumiem. Ja žēl ~20 eiro un ir elementāras zināšanas par to, kā apieties ar katlu, korķuviļķi un gāzes plīti, tad nekas neliedz tos izbaudīt mājas apstākļos. Ne frī, ne alus klāt nav vajadzīgi, es priekšroku dodu svaigai maizītei un papildus baltvīnam. Skaisti!
 
 
Recepte:
4 porcijām

1kg mīdijas
pāris timiāna zariņi
2 ķiploka daiviņas, sakapātas
1 gl. labas kvalitātes sausais baltvīns
selerijas lapas, sasmalcinātas
2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
 
Mīdijas labi nomazgā aukstā tekošā ūdenī un ar asu nazīti notīra no tām visu lieko. Ja kāda ieplīsusi vai salūzusi, met to prom. Timiāna lapas atdala no zariņiem un ar nazi tās sakapā, ne pārāk smalki. Sakapāto timiānu, kopā ar zariņiem, baltvīnu, ķiploku un mīdijām liek katlā vai palielā pannā uz lēnas uguns. Kad šķidrums uzvārās, uz lēnas liesmas turpina to vārīt vēl pāris minūtes. Visām mīdijām jāatveras. Liek tās bļodā vai uz šķīvja, ja ir neatvērušās mīdijas, tās met prom. Timiāna zariņus ņem ārā no mērces un vār to vēl aptuveni 5 minūtes. Pievieno mērcei citrona sulu un pārlej ar to gatavās mīdijas. Pievieno seleriju un pasniedz nekavējoties.

Šokolādes kūka ar Guinness alu

Kādreiz Vecrīgas T.G.I. Friday's ēdienkartē bija NENORMĀLI garšīga šokolādes kūka - nevis feiks, bet viena vienīga šokolāde no iekšpuses un ārpuses tāpat - un es mēdzu tur itin bieži iegriezties, lai atzīmētu darbadienu vakarus un tērētu laimīgos čekus. Kad pirms nedēļas gājām tradīciju atkal atjaunot, tad izrādījās, ka šī kūka jau divus gadus vairs nav piedāvājumā. Laiks traki skrien? O, jā. Par to arī šis stāsts - par dzimšanas dienu.
Cilvēkam, kurš kārtējo reizi kļūst par vienu gadu vecāks, galva ir vairāk pilna ar eksistenciālas dabas pārdomām, nevis komplicētām kulinārijas idejām, tāpēc es izvēlējos vienkāršu šokolādes kūku. Vienkāršu, bet šokomāniju pilnībā remdējošu un jubilejas reizei piemērotu recepti: ar šmigu. Un tas nav vis rums, bet gan ... alus. Neprasiet man, ar ko atšķiras īru Guinness alus no, piemēram, Aldara vai porteris no stouta, jo alu es tīrā veidā nepanesu un pat nojautas līmenī to nezinu. Taču, ja reiz Guinness ir tik pasaulslavens arī kā piedeva kulinārijas izstrādājumiem, tad kaut kam tajā visā ir jābūt. Pati kūka un glazūra ir caur un cauri no šokolādes - es nenocietos un, pārveidojot oriģinālo recepti, iekļāvu tajā aptuveni 400g tīras šokolādes.

Katrā ziņā, lai dzimšanas dienā viss būtu šokolādē, man par godu bija sarūpēts saulains, novembrim ne pārāk tipisks laiks. Un diena pilna ar manām mīļākajām lietām. Šokolāde bija tikai viena no tām.

Recepte:
1 gl. Guiness alus
220g nesālīts sviests
2 ēdamk. kakao pulveris
2 gl. milti
2 gl. cukurs
150-200g tumšā šokolāde
1 1/2 tējk. cepampulveris
3/4 tējk. sāls
2 lielas olas
2/3 gl. skābais krējums

Glazūra:
150-200g tumšā šokolāde
6 ēdamk. saldais krējums
3/4 tējk. šķīstošā kafija
Cepeškrāsni uzsilda līdz 175 grādiem. Sagatavo kūkas veidni, to ietaukojot ar sviestu un nedaudz miltiem. Pannā izkausē sviestu un šokolādi kopā ar alu un uz lēnas uzguns uzvāra. Pievieno kakao. Atdzesē.
Samaisa atsevišķā bļodā miltus, cukuru, cepampulveri un sāli. Atsevišķi ar mikseri sakuļ olas un krējumu. Pievieno olu maisījumam šokolādes un alus maisījumu, sakuļ līdz sastāvdaļas sajaukušās. Ar koka karoti vienmērīgi iejauc miltu maisījumu. Mīklu lej apaļajā kūkas veidnē un liek cepeškrāsnī uz aptuveni 35 minūtēm (mana kūka bija gatava nepilnās 30, tādēļ vēlams pēc 25 minūtēm to pārbaudīt ar koka irbulīti). Kūku atdzesē un tad izņem no veidnes, lai pārlietu ar glazūru.
Pagatavo glazūru: šokolādi kopā ar saldo krējumu un kafiju, ik pa laikam apmaisot, izkausē ūdens peldē. Masu pārlej pār atdzesētu kūku.